Klubu Małego Robotyka PDF Drukuj Email

logo

8 maja br. w Ośrodku Kultury w Brzózie Królewskiej odbyło się inauguracyjne spotkanie Klubu Małego Robotyka „RoboKids”.
Grupa składa się z dzieci w wieku od sześciu do ośmiu lat. Spotykają się systematycznie w każdy piątek, aby rozwijać logiczne myślenie i zdolności manualne poprzez wykonywanie konstrukcji z klocków Lego.

Nie są to jednak zwyczajne budowle. Mali pasjonaci tworzą z klocków zwierzęta, roboty i modele urządzeń, które po podłączeniu do komputera z odpowiednim oprogramowaniem, są wprowadzane w ruch. Wbudowane silniki można kontrolować również poprzez specjalną aplikację, dzięki której uczestnicy samodzielnie programują reakcje wpływające na pracę czujników ruchu. Mariusz Nycz- pomysłodawca projektu i prowadzący zajęcia otwiera przed młodymi konstruktorami świat nauki i techniki. W oparciu o serię klocków LegoWeDo ukazuje zadziwiające możliwości nowoczesnej technologii. Wspólna zabawa połączona jest z nauką podstaw programowania i zagadnień z dziedziny robotyki. Uczestnicy zdobywają również cenne doświadczenia społeczne poprzez pracę w grupach, uczestnictwo w konkursach i zabawach organizowanych przez instruktora.
Spotkania te są odpowiedzią na duże zainteresowanie uczniów oraz rodziców zajęciami pozalekcyjnym, które skłaniałyby do twórczego wykorzystywania tajników informatyki, techniki czy przyrody. Niewiele jest tego typu ofert w naszym regionie pokazujących, że nauka przedmiotów ścisłych może być przyjemna i ciekawa.

Magdalena Lizak

robo1