JEST W ORKIESTRACH DĘTYCH JAKAŚ SIŁA… PDF Drukuj Email

DSC_7030 DSC_7033

W niedzielę 14 sierpnia Brzóza Królewska rozbrzmiewała marszowym rytmem. Gala Orkiestr Dętych – inicjatywa Stowarzyszenia Rozwoju Wsi Brzóza Królewska - zainteresowała nie tylko wytrawnych koneserów.

Jeszcze przed oficjalnym rozpoczęciem Gali mieszkańcy wsi mogli podziwiać wszystkie orkiestry, biorące udział w przeglądzie, które w marszowym szyku przeszły wyznaczoną trasą na miejsce docelowe, którym był park wiejski. - Z pewnością wielu pamięta jeszcze słowa piosenki, którą przed laty śpiewała Halina Kunicka: „Jest w orkiestrach dętych jakaś siła…”.Czyż można się z tym nie zgodzić? - tymi słowami otworzył Galę Orkiestr Dętych Mariusz Nycz - prezes stowarzyszenia.
W przemówieniu nie zabrakło również słów wdzięczności za pomoc w organizacji tego wielkiego, ale jakże pracochłonnego przedsięwzięcia: Przygotowanie przeglądu nie byłoby możliwe bez wysiłku i ofiarnej pracy wielu ludzi dobrej woli. Nie sposób pominąć pracowników i działaczy Ochotniczej Straży Pożarnej w Brzózie Królewskiej, Gminnego Ośrodka Kultury w Giedlarowej, Azalii Brzóza Królewska, Zespołu Szkół i Koła Gospodyń Wiejskich w Brzózie Królewskiej oraz członków stowarzyszenia, sponsorów oraz każdego, kto w jakikolwiek sposób przyczynił się do organizacji gali. Wszystkich mieszkańców oraz przybyłych gości przywitał również gospodarz uroczystości – wójt gminy Leżajsk – Krzysztof Sobejko.
Warto wspomnieć, że patronat honorowy nad imprezą objęli Poseł na Sejm RP - Zbigniew Rynasiewicz, Poseł na Sejm RP - Jan Bury, Marszałek Województwa Podkarpackiego – Mirosław Karapyta, Starosta Powiatu Leżajskiego – Jan Kida, Wójt Gminy Leżajsk – Krzysztof Sobejko.
W przeglądzie wzięły udział orkiestry z Biszczy, Obszy, Węgierki, Aleksandrowa i Brzózy Królewskiej. Członkowie jury mieli nie lada dylemat, gdyż wszystkie występujące zespoły prezentowały wysoki poziom artystyczny. Temperament dyrygenta, dobór repertuaru i żywiołowość wykonywanych utworów sprawiły, ze szala zwycięstwa przechyliła się w końcu na stronę Orkiestry Dętej z Węgierki. Zdobyła ona tytuł Grand Prix, natomiast pozostali wykonawcy otrzymali wyróżnienia. Wszystkim orkiestrom przyznano nagrody finansowe oraz pamiątkowe upominki.
Uroczystość w Brzózie Królewskiej to nie tylko przegląd orkiestr dętych. Gala miała charakter pikniku rodzinnego. Nie zabrakło konkursów, zabaw i atrakcji dla dzieci.
W przerwach między koncertami orkiestr można było podziwiać pokazy sprawności strażackich w wykonaniu Państwowej Straży Pożarnej z Leżajska oraz OSP z Brzózy Królewskiej, popisy grup tanecznych działających przy Zespole Szkół w Brzózie Królewskiej, a także występy zespołu śpiewaczego „Brzozoki”. Szczególnym zainteresowaniem wśród najmłodszych cieszył się pokaz udzielania pierwszej pomocy z możliwością wypróbowania umiejętności na fantomie. Na uwagę zasługuje również osoba konferansjera. Krzysztof Szczepaniak, nadając odpowiedni kształt uroczystości estradowej, wzbudził duże uznanie zgromadzonej publiczności.
Mimo że o godz. 19.00 prezes członków honorowych stowarzyszenia - Mieczysław Jagustyn podsumował Galę, muzyka rozbrzmiewała do późnej nocy. Godzinę później rozpoczęła się zabawa taneczna przy dźwiękach zespołów muzycznych A.R.S. i BEZET.
Wszyscy członkowie Stowarzyszenia zgodnie podkreślają, że należy dążyć do tego, aby uroczystość ta nie była jednorazowym przedsięwzięciem, ale na stałe wpisała się do kalendarza imprez gminnych i z roku na roku jej ranga był coraz wyższa.
- Najważniejsze, by kultywować dobre tradycje i promować to, co mamy w Brzózie najcenniejszego - podsumowuje całą inicjatywę wiceprezes Stowarzyszanie Rozwoju Wsi Brzóza Królewska – Dominik Rup.

Zachęcamy do oglądania obszernej fotorelacji dzięki uprzejmości www.brzoza-krolewska.pl.

Do pobrania również film dvd z gali linki poniżej:

Linki prowadzące do tych samych plików na innym serwerze - można pobierać naprzemiennie!