"Sprzątamy naszą miejscowość" - 27.04.2012 PDF Drukuj Email
sprzatanieMłodzież Zespołu Szkół w Brzozie Królewskiej wraz z wychowawcami i opiekunami 27 kwietnia br. uczestniczyła w akcji sprzątania naszej miejscowości. Akcję zainicjowało nasze stowarzyszenie przy współpracy z przedsiębiorstwem „Stare Miasto-Park" w ramach konkursu "BĄDŹ EKO - SEGREGUJ ODPADY" oraz Urzędu Gminy Leżajsk. Przedsiębiorstwo „Stare Miasto-Park" ufundowało dla wszystkich uczestników akcji (370 osób) poczęstunek w postaci drożdżówki, soku i owoców cytrusowych. Zajęło się również odbiorem zebranych odpadów. Urząd Gminy zakupił potrzebne do prowadzenia zbiórki śmieci i jej selekcji rękawice oraz foliowe worki. Akcja przebiegała przy pięknej wiosennej pogodzie, co znacznie przyczyniło się do efektywności naszej pracy – zebrano ok. 180 worków śmieci, które w znacznej części zalegały w lesie otaczającym naszą miejscowość. Mimo często prowadzonych akcji informacyjno – edukacyjnych w ramach ochrony środowiska naturalnego, mamy grupę mieszkańców, którzy nie rozumieją jakie znaczenie dla naszego zdrowego trybu życia ma czyste otoczenie. Osoby te systematycznie wyrzucają śmieci w miejsca do tego nie przeznaczone, tworząc tzw. „dzikie wysypiska śmieci". Każda taka akcja to nie tylko zebranie kilkuset kilogramów śmieci ale przede wszystkim wspaniała lekcja wychowawcza dla naszej młodzieży szkolnej. Więcej zdjęć w galerii